24 februari 2024: Twee jaar oorlog in Oekraïne met flinke uitbreiding taken voor Rode Kruis Taalhuis in De Wilders-Poppel.

Het kan zo maar zijn dat je wel eens Oekraïense mensen hebt tegengekomen in winkels, op de bus of gewoon op de straat. Inderdaad op 24 febr. is het alweer 2 jr. geleden dat Rusland Oekraïne was binnen gevallen: oorlog op het Europese continent. Wie had dat ooit gedacht? Een geweldige vluchtelingenstroom kwam op gang binnen heel Europa! Ook de gemeente Ravels ontving menige Oekraïners.

In onze gemeente was een afdeling Rode Kruis Taalhuis actief sinds de vele vluchtelingen uit diverse landen in het jaar 2015 & 2016. Zowat 51 Oekraïense mensen - hoofdzakelijk vrouwen - mannen 18-60 jr. mochten niet over de grens - kwamen een eerste maal samen voor een “babbelmoment” in Ontmoetingscentrum De Wilders te Poppel. Europese Unie besliste dat de ontheemde Oekraïense mensen in elk land het statuut “tijdelijke bescherming” kregen op het paspoort, te weten dat ze geen asiel moesten aanvragen. Het OCMW en / of de gemeente stuurde elke 14 daagse bijeenkomst in 2022 een medewerkster om heel veel administratieve vragen op te lossen per individu, zoals huisvesting - leefloon / pensioen - huur - verzekering en nog zoveel meer… En wat waren we gelukkig met Google Translate en de tolken want vele vragen en antwoorden werden met de smartphone wederzijds vertaald, zeker in den beginne was de taalbarrière groot. Maar bovenop is er ook het verschil in lettertype: Oekraïners hebben het Cyrillisch alfabet, maar op school leren zij ook al heel vroeg de Latijnse schrijfwijze.

Met de samenwerking Rode Kruis Taalhuis - Welzijnsschakel - OCMW kwam een groep vrijwilligers tot stand die tweewekelijks voor ’n beetje ontspanning instaan bij OC De Wilders Poppel en het tasje koffie / thee / fris. En… het eigen gemaakte verse gebak!

Memorabele bijeenkomsten: Kerstfeest 2022 met de hobbykoks van Kok ‘O Vin - Wandeltocht door Poppel - Bezoek aan de molen te Weelde - Eetnamiddag waar gekookt werd volgens nationale gewoonten: Mexicaans / Koerdisch / Oekraïens / Iraans / Costa Ricaans, er was keuze te over - Vlaamse Volksdansvoormiddag - Bezoek Begijnhof Turnhout - Kersttentoonstelling Vondelhoeve Poppel - en niet te vergeten: knutselen op woensdagvoormiddag, Kerstdecoratie & Paasstukjes & Valentijn-kaartjes !

Een rondvraag bij de Oekraïense vluchtelingen (na 2 jr. België) leert ons dat, ondanks zij “vluchteling” zijn, de dankbaarheid groot is om in Ravels te mogen leven. Als vrijwilligers “begonnen” wij nooit over de oorlog… enkel als onze Oekraïense inwoner behoefte had, gaan we er mee in gesprek !

(* kaart Oekraîne)

Als we het verhaal van Olena lezen (Noord-Oekraïne) dan bekruipt de schrik je hele lijf: nachten niet slapen - altijd maar weer vliegtuigen - tanks door de straten - het geluid van ontploffingen ver of dichtbij - de zichtbaarheid van de vernielingen - het voortdurend loeien van de sirenes - schuilkelder in en uit - ik wilde niet aanvaarden dat onze stad Russisch zou worden - in het donker bij kaarslicht heb ik de koffers gemaakt en met mijn zoon vertrokken - 2,5 mnd. verbleven in Polen bij een kennis - vóór de oorlog had ik contact met iemand uit Weelde, dus besloot ik naar België te gaan - Ik volg het nieuws op internet, maar ook via de communicatie met vrienden die in Oekraïne zijn gebleven - Mijn plannen hangen af van hoe goed mijn zoon zich aanpast in de Belgische samenleving - Waar het goed is voor hem, is het ook goed voor mij - En België doet dat goed.

Het verhaal van Oksana (Centraal Oekraïne) klinkt vergelijkbaar: de raketaanvallen en de vallende bommen - het was eng om in slaap te vallen - het gevoel van paniek, pijn en onzekerheid ging niet weg - de onderbrekingen van elektriciteit en watertoevoer, de ijskoude schuilkelders - ik had mijn schoonouders bij mij op de vlucht - het idee om naar België te gaan was eerder toeval: een jonge vrouw met kind raadde het aan - éénmaal in Brussel werden we geregistreerd als “tijdelijk beschermd” en doorverwezen naar Ravels, waar Koen & Sem ons hebben begeleid bij huren, wonen, openbaar vervoer, contact met KBC-bank - de vertalers Inna en Nataliya hebben ons geholpen omdat er een grote taalbarrière was: ook heel veel communiceren via smartphone / Google vertalen.

De bijdrage die Elena leverde (Zuid-Oost Oekraïne) vertelt iets over de zwaar belegerde en beschoten stad Marioepol, die hier meermaals in het Nieuws was - Mijn man, ikzelf, mijn oudste zoon met vrouw en twee kleine kleindochters zaten in een koude kelder op 3 vierkante meter - Begin juni 2022 vertrokken mijn man en ik naar België - Mijn zoon en zijn gezin vlogen naar Canada - Onze vriendelijke familie ging helemaal uit elkaar - België verwelkomde ons hartelijk - We weten dat we niet thuis zijn, maar ons thuis is weg en Marioepol leeft al onder de wetten van Rusland - Jullie geven ons de warmte van jullie hart - En hoeveel we jullie ook bedanken, het is nog steeds niet genoeg.

Wie het nieuws (en vooral de achtergrondinformatie) een beetje volgt, zal beseffen dat we met een zeer ernstige situatie zitten: opnieuw oorlog op het Europese vasteland. En de tegenstaander is een onbetrouwbaar persoon: Poetin en zijn aanhang. Bovendien, als we met de Oekraïense mensen spreken dan kwam het “oorlogsgevoel” nog eerder naar boven: Rusland heeft het schiereiland Krim reeds op 20 februari 2014 geannexeerd, gevolgd door de bezetting van de provincies Donetsk en Luhansk in Oost-Oekraïne.

Het Rode Kruis Taalhuis in De Wilders is een mooi initiatief. Na 1,5 jr. zijn al verschillende Oekraïense jongere vrouwen hier en daar aan het werk, hetgeen ze zo graag willen doen! De simpele woordjes Nederlands die ze kunnen gebruiken is reeds een bindmiddel om te kunnen doorzetten.

Inmiddels hebben nog andere ingeweken nationaliteiten onze Taalhuis activiteit komen vervoegen: Mexico - Brazilië - Portugal. De vrijwilligers zijn er blij om…

Koop jij dit jaar ook een sticker van het Rode Kruis Ravels? Doen = steunen !!!

Karel Van Eyndhoven (Ravels)