Den IJsbol in Oud-Turnhout sluit over twee weken de deuren. De brasserie was meer dan 25 jaar een begrip in het dorp. Een overnemer voor de ijsjeszaak is er niet. “Ik ga nu eerst zelf een job zoeken, we zien wel of er geïnteresseerden opduiken”, vertelt Suzy Gijs.

IJsjesverkoop is heel weersafhankelijk. De eerste helft van de zomervakantie was dus geen topperiode voor Den IJsbol in Oud-Turnhout. Augustus heeft hopelijk mooier weer in petto zodat Suzy Gijs in schoonheid kan afsluiten, want zondagavond 25 augustus trekt ze voor de laatste keer de deur van brasserie Den IJsbol achter zich dicht. “Het idee om te stoppen speelt al langer door mijn hoofd. De zaak heeft zelfs al een tijdje te koop gestaan, maar toen was ik er nog niet klaar voor om te stoppen. Nu wel”, vertelt Suzy Gijs. “Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Ik kan rekenen op goede jobstudenten, maar kan geen vast personeel meer vinden. Dat is één van de redenen waarom ik er mee stop.”

Wanneer Den IJsbol op 25 augustus de deuren sluit, zal de zaak meer dan 25 jaar bestaan hebben. Suzy Gijs richtte de zaak destijds op samen met haar ex-man. Het ijssalon was toen nog elders gevestigd, niet op de hoek van Steenweg op Mol en Van der Bekenlaan zoals dat nu het geval is. “We zijn ooit een eindje verderop in de Van der Bekenlaan gestart, waar nu Wondergoed (een lingeriewinkel, red.) gevestigd is. Ook toen heette de zaak ‘Den IJsbol’, maar het was wel veel kleinschaliger dan nu. We hadden een paar snackjes op de kaart staan, en onze ijsmachine stond bij mooi weer buiten op de stoep”, herinnert Suzy Gijs zich. “Waarom we er mee gestart zijn? We woonden daar en naast ons bevond zich een cremerie. Toen die er mee stopte, is het idee ontstaan om er zelf één te starten. We zijn op het fornuis melk beginnen koken om smaken uit te testen, en even later was Den IJsbol een feit.”

Den IJsbol bleef zes à zeven jaar op de oorspronkelijk locatie, om dan twintig jaar geleden te verhuizen naar het pand op de hoek met de Steenweg op Mol, waar voorheen frituur Sint-Bavo was gevestigd. “Hier konden we uitbreiden, inclusief een groot terras. Er waren wel heel wat cafés in Oud-Turnhout, maar een zaak zoals Den IJsbol was er twintig jaar geleden niet in het dorp. Een concept van eigen ijs draaien, eigen pannenkoeken en wafels, … zag je toen wel aan de kust. Maar hier kwam dat minder voor”, aldus Suzy. “Nog steeds maken we ons ijs zelf. Er komt melk van de boerderij. Die melk wordt gepasteuriseerd, pudding van gemaakt, om er dan ijs van te draaien. Er kruipt heel wat tijd in, maar het is belangrijk om kwaliteit te kunnen bieden. Om die reden, maken we ook nog altijd onze eigen Brusselse wafels en pannenkoeken. Alles maken we zelf.”

Suzy Gijs wil haar klanten en leveranciers bedanken voor de voorbije 25 jaar. Een overnemer voor Den IJsbol heeft ze niet. “Ik ga een job zoeken en laat de zaak even leeg staan. Ik ga niet actief op zoek naar een overnemer en zie wel of er interesse komt”, besluit ze. (VNJ)