Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx uit Oud-Turnhout heeft de jaarlijkse herdenkingsvieringen voor nabestaanden georganiseerd. Het was de zevende keer dat de vieringen plaatsvonden. “Tijdens zes intieme vieringen werden de overledenen van het afgelopen jaar herdacht en vonden families troost en verbondenheid in de serene omgeving”, klinkt het.

Het was het zevende jaar dat Jan Schillbeeckx herdenkingsvieringen organiseerde crematorium Pontes in Turnhout. De intieme bijeenkomsten gaven dit jaar aan ruim 1.750 nabestaanden de kans om elkaar te ontmoeten en steun te vinden. “Deze herdenkingen rondom Allerheiligen zijn een belangrijk moment in het jaar”, zegt Jan Schillebeeckx. “In onze sector is het vaak de nazorg die cruciaal is voor de families. Net in deze periode voelen we dat er extra behoefte is aan een plaats voor herinnering en afscheid. We proberen met de vieringen een veilige ruimte te creëren, waar verdriet kan én mag getoond worden. Jaar na jaar tonen de herdenkingen ons dat er een grote nood blijft aan een gezamenlijk moment van bezinning.”

Muziek speelt een sleutelrol tijdens de vieringen en draagt bij aan de ingetogen sfeer. Dit jaar had het duo Ceremoniemuziek, bestaande uit zangeres Floor Van Egghen en pianist Luk De Deckers, de muzikale opening in handen. Aansluitend werden er zorgvuldig gekozen teksten voorgelezen, die een boodschap van licht en hoop uitdragen - een symbolische verwijzing naar Allerheiligen.

Een bijzonder en betekenisvol moment volgde wanneer de namen en leeftijden van alle overledenen van het afgelopen jaar plechtig werden voorgelezen. “Het horen van zijn naam en het zien van zijn foto gaven mij een gevoel van erkenning en troost. Het helpt je om je verdriet een plaats te geven, om even stil te staan bij de herinnering van iemand die je dierbaar was”, vertelt Liliane Van Echelpoel, die dit jaar afscheid nam van haar vader. “Daarnaast voelde ik me ook fier toen hij werd vernoemd. Fier dat ik zijn dochter ben. Fier dat hij mij zoveel geleerd heeft. Maar bovenal ook fier dat ik in zijn laatste levensfase nog zoveel voor hem heb kunnen betekenen.”

Na de ceremonie kreeg iedere familie een roos met een kaartje aan, waar ze een persoonlijke boodschap voor hun geliefde op kwijt konden. Al deze bloemen werden vastgemaakt aan twee grote lichtgevende houten harten, een symbolische plek waar de liefde voor de overledenen levend wordt gehouden. “De harten bieden families de kans om actief betrokken te zijn in het afscheid. Elke roos die zij erin steken, met een persoonlijke boodschap, maakt hun liefde tastbaar. De harten staan symbool voor de blijvende liefde en verbondenheid die families voelen voor hun dierbaren”, vertelt Jan Schillebeeckx. “De harten blijven hier nog een tijdje op het domein staan, zodat nabestaanden altijd kunnen terugkeren en een moment van persoonlijke herdenking kunnen creëren.”

Afsluitend werden de families uitgenodigd om samen te komen voor een kopje koffie of thee in de ontmoetingsruimte van Pontes. Een gelegenheid voor de aanwezige families om rustig na te praten en gedachten te delen. Ter herinnering ontvingen de nabestaanden een glazen theelichthoudertje waarin de naam en foto van hun geliefde zijn gegraveerd. “We hopen dat mensen zich na de herdenking verbonden voelen. Niet alleen met hun eigen verdriet, maar ook met dat van de andere aanwezigen. We hopen dat deze vieringen iedereen de nodige warmte en kracht kan bieden”, besluit Jan Schillebeeckx. (VNJ)