Huiselijk geweld blijft een groot probleem in Nederland en ook in de gemeente Loon op Zand komen er nog regelmatig meldingen binnen. Het komt vaker voor dan we denken en het heeft vaak grote gevolgen voor de slachtoffers en hun omgeving. Maar wat kunt u doen als u vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld in uw omgeving? En wat als u zelf slachtoffer bent?
Als u te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kunt u daar altijd wat aan doen. Of het nu om uzelf gaat of iemand anders. Of u nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen, is een belangrijke eerste stap. Op de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl leest u meer over het herkennen van signalen en met wie u in gesprek kunt gaan.
Als u direct in gevaar bent, bel dan altijd 112. Bijvoorbeeld: Uw zoon vertoont agressief gedrag richting u en dreigt u te slaan of nog erger, om neer te steken. U wordt stelselmatig door uw partner geslagen, verwaarloost of seksueel misbruikt. Bij dergelijke situaties is het belangrijk om direct hulp in te roepen van de politie. De politie kan de situatie inschatten en indien nodig direct actie ondernemen om de veiligheid van u en de betrokkenen te waarborgen. Het is ook belangrijk dat u, als slachtoffer, zichzelf in veiligheid brengt en indien mogelijk iemand uit uw omgeving in vertrouwen neemt. Dit is misschien moeilijk, maar om de situatie te veranderen is er over praten de enige oplossing.
Het is belangrijk om te weten dat u er niet alleen voor staat. Leg contact met Veilig Thuis en geef aan dat u geholpen wilt worden vanwege uw thuissituatie. Zij brengen de situatie in kaart en schatten de veiligheid in, zodat er passende hulp in gang kan worden gezet. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar op 0800 – 2000. De website van Veilig Thuis is www.veiligthuis.nl.
Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen. Naast Veilig Thuis kunt u ook terecht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld, Slachtofferhulp Nederland of de huisarts. Deze organisaties kunnen u ondersteunen bij het verwerken van uw ervaringen en het vinden van een veilige plek om te verblijven.
Kunt u geen contact opnemen met Veilig Thuis? Bijvoorbeeld omdat de pleger telkens in de buurt is, dan kunt u voor hulp ook terecht bij de apotheek. Bij het mondeling of schriftelijk doorgeven van codewoord ‘Masker 19’, komt er altijd actie voor hulp. De apotheker neemt dan contact op met Veilig Thuis of in geval van acuut gevaar met 112. Ook als de pleger van het geweld erbij is. Gebruik van het codewoord betekent automatisch dat u toestemming geeft om uw gegevens te delen met Veilig Thuis.
Huiselijk geweld is een serieus probleem en kan enorme impact hebben op het leven van de slachtoffers en hun omgeving. Het is belangrijk dat slachtoffers weten dat zij niet alleen staan en dat er hulp beschikbaar is. Als samenleving moeten we ons blijven inzetten om huiselijk geweld te voorkomen en te bestrijden. Laten we daarom alert zijn op signalen van huiselijk geweld en actie ondernemen om dit probleem aan te pakken. Als u vermoedens heeft van huiselijk geweld, schroom dan niet om dit te melden bij de juiste instanties. Zo kunnen we samen zorgen voor een veilige omgeving voor iedereen.
Wij wensen u een fijne en veilige week toe.