Vijftien grote monumentale ‘buitenwerken’ van kunstenaar Wim Suermondt vormen het hart van de grote expositie die vanaf zaterdag 13 mei vier weken te zien is in het Huis van Waalwijk, dat voor die gelegenheid wordt omgedoopt tot Huis van Suermondt.
De in 2008 overleden Wim Suermondt is een van Waalwijks bekendste kunstenaars. Dat is mede te danken aan zijn docentschappen bij het Dr. Mollercollege en creatief centrum De Terp. Hij was in zijn leven erg productief. De openbare ruimte in de Langstraat telt vele grote monumentale werken van zijn hand. Maar ook menig huiskamer in de regio wordt opgesierd door een ‘Suermondt’. Zoon Rik Suermondt heeft een expositie samengesteld rond vijftien van die werken. Die is te zien in de twee grote zalen van het Huis. Hij vertelt daarin aan de hand van foto’s, video’s en teksten het verhaal van die werken. Van het ontwerp tot en met de uitvoering en wat er daarna mee gebeurde. Veel werken bleven gelukkig behouden. Maar met een aantal liep het minder goed af.
Het Huis van Waalwijk en samensteller Rik Suermondt vragen met de expositie ook aandacht voor het lot van deze kunstwerken en willen de discussie over wat er met zulke monumentale kunst zou moeten gebeuren stimuleren.
Er is immers een aantal werken spoorloos verdwenen of op mysterieuze wijze op andere plaatsen beland, waarvan het nog maar de vraag is of ze daar horen. De gemeente Waalwijk heeft gelukkig al een aantal werken opgeknapt en een nieuwe plaats bezorgd. Momenteel wordt er nog gestudeerd op de plaatsing van werken in het wandelpark. Rik Suermondt is bij dat project betrokken.
Het plastiek dat ooit bij de J.P. van Rooy mavo in Drunen stond maar daar van de sokkel werd gehaald, staat door tussenkomst van de gemeente Waalwijk nu weer bij de ingang van het Dr. Mollercollege te pronken. Zaterdag 13 mei wordt het daar onthuld door wethouder Timon Klerx en Rik Suermondt. Die onthulling is tevens de officiële opening van het Huis van Suermondt. Het verhaal van het plastiek is één van de verhalen die tijdens de expositie worden getoond.
Vanaf 13 mei is de expositie te zien tot en met zondag 11 juni, in de weekenden en op woensdagmiddagen van 13 tot 17 uur. Ze is gratis toegankelijk.
Veel mensen in de regio bezitten een werk van Suermondt. En veel oud-leerlingen van hem hebben werk dat ze indertijd in zijn Mollerklas hebben gemaakt bewaard. Veelal omdat ze zulke goede herinneringen koesteren aan de ‘vrije expressie’ die Suermondt in zijn lessen stimuleerde. Hij wilde zijn leerlingen graag met allerlei technieken laten kennismaken. Het plezier van het creatief zijn stond daarbij voorop.
Projectleider van het Huis van Waalwijk Joep Trommelen heeft een aantal werken van Wim Suermondt die bij mensen thuis staan of hangen geleend voor de duur van de expo. Ook heeft een oproep aan oud-leerlingen een mooie verzameling werk opgeleverd; van in de klas vervaardigde iconen tot sieraden. Het resultaat van deze inzamelingsactie is te zien in de raadzaal van het monumentale Krophollergebouw. In het magazine De Sjaak liet Rik Suermondt in 2018 over zijn vader optekenen: ”Hij had twee gouden handen. Wat hij zag, kon hij maken, in de meest uiteenlopende materialen en technieken. Daarnaast had hij een grote en brede interesse. Hij vond veel leuk.”