Op 20 mei houdt het gilde Sint Ambrosius haar vierjaarlijkse Koningschieten. Het Koningschieten is het belangrijkste evenement binnen het gilde. Op deze dag wordt beslist wie zich vier jaar lang koning van het gilde Sint Ambrosius mag noemen. Deze dag staat bol van rituelen en symbolen.

Op zaterdagochtend verzamelen de gildeleden om 8:30 uur om vervolgens in optocht naar hoofdman Jan van Riel te vertrekken. Onze hoofdman woont aan het Kraanven; best een flinke tocht dus. Daar aangekomen geeft het gilde een vendelgroet aan de hoofdman en zijn vrouw en zij zorgen op hun buurt voor een heerlijke versnapering. Vervolgens trekt het gilde weer terug richting het gildehuis waar Melanie Nieuwenhuisen, de huidige koning, het gilde met haar gezin zal ontvangen. Het gilde zal voor de laatste keer een vendelgroet brengen aan de huidige koning. Ook hier wordt voor een versnapering gezorgd, de groepsfoto’s worden gemaakt en vervolgens zal het gilde, voor de laatste keer met de huidige koning, naar de Kasteelweide trekken.

Het Koningschieten zelf

Eenmaal aangekomen op de Kasteelweide loopt het gilde drie keer om de schutsboom, om te kijken of alles wel veilig is. Vervolgens schenkt de koning, om haar regeerperiode af te sluiten, een borreltje aan de aanwezige gildeleden. Dan kan het echte Koningschieten beginnen. De houten vogel, al die tijd meegedragen in de optocht, wordt op de schutsboom geplaatst. Melanie zal het Koningszilver af doen en ophangen onder aan de schutsboom. Vervolgens zal de hoofdman de eerste drie schoten op de houten vogel lossen, gevolgd door de oud-koning. Daarna volgen de andere volwassen gildeleden op volgorde van loting. De wedstrijd gaat door tot werkelijk het allerlaatste stukje van de houten vogel naar beneden is geschoten.

Hierna volgt er weer een reeks rituelen: de overheid (het bestuur) gaat in conclaaf of dit gildelid wel een goede koning voor het gilde is en er volgt ook nog een gesprek met de nieuwe koning. Als beiden, het bestuur en het gildelid, instemmen heeft het gilde een nieuwe koning. Vervolgens wast de nieuwe koning zijn of haar handen en gooit een zilveren munt in het waterbekken (als teken voor het schenken van het Koningsbier). De koning krijgt nu het zilvervest omgehangen en mag over het hoofdvaan lopen. Een voorrecht dat alleen is weggelegd voor de gildekoning, de Koning van Nederland en de Paus. Tot slot geeft het gilde een vendelgroet aan de nieuwe koning. Het gilde gaat vervolgens in optocht naar de pastoor om de nieuwe koning voor te stellen. Aldaar aangekomen volgt er weer een vendelgroet en schenkt de pastoor het gilde een versnapering, de ‘erewijn’. Tot slot vertrekt het gilde weer naar de Klokkenlaan om daar het Koningsbier te drinken en een lekker hapje te eten.

Voor wie deze dag gedeeltelijk mee wil maken: vanaf 13:30 uur is iedereen van harte welkom op de Kasteelweide, graag tot dan!