Altijd al meer van bijen willen weten? Kom zondag 9 juli naar de open dag in Natuurtuin Bernsehoef in Kaatsheuvel van 10.00 tot 13.00 uur.

U bent van harte welkom om onze gevarieerde tuin te bekijken en tevens een kijkje te nemen bij onze bijenstand.

Wonderlijk volk

Op een mooie zonnige dag vliegen de bijen af en aan. Het ziet voor de kasten bijna zwart van de bijen, die terugkomen met honing en stuifmeel. Allemaal gehaald bij de bloeiende bloemen en struiken uit de tuin of uit een omtrek van wel 3 kilometer. Toch knap van zo’n klein bijtje, dat maar 6 weken leeft! De eerste drie weken heeft zij allerlei taken in de kast, zoals de larven verzorgen, cellen bouwen, schoonmaken, stuifmeel opslaan, honing vervoeren en opslaan in de cellen. De laatste drie weken van haar leven vliegt zij alleen maar van bloem naar bloem om nectar en stuifmeel te verzamelen, terug naar de kast te vliegen en stuifmeel en nectar af te geven. Als de koningin goed aan de leg is, kan ze wel 2000 eitjes per dag leggen. Het volk kan dan uitgroeien tot wel 50.000 bijen. Het gezoem van al die actieve bijen kun je dan al van ver horen.

Bestuiving

Bijkomend feit is dat door het bloemenbezoek ook de bloemen en bomen worden bevrucht, waardoor er zaad of vruchten gevormd worden. Wist u dat wel 70% van onze cultuurgewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen, hommels en andere bestuivende insecten! Daarom worden imkers ook gevraagd om bijenkasten in kassen te zetten, zodat de bijen de vruchten bestuiven en de teler dus een goede oogst krijgt.

De leefomgeving van de insecten is heel belangrijk. Er moet voldoende voedselaanbod zijn. En dat is nu juist het probleem. Het landschap is heel monotoon op veel plaatsen: kale grasvelden, gemaaide bermen en dus weinig aanbod van wilde planten of bloemen. Daar komt bij dat er nog steeds gif gebruikt wordt in land- en tuinbouw.

Help de insecten!

Iedereen kan een steentje bijdragen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, leg een groene tuin aan met bloemen en planten voor bijen en laat zoveel mogelijk wilde bloemen en kruiden in de bermen en perken staan. Plaats insectenhotels om ook solitaire bijen aan nestruimte te helpen. Hierdoor kunt u in uw eigen omgeving genieten van het wonderlijke insectenleven.

In de omgeving van de bijenkasten groeien en bloeien allerlei planten en bloemen. Ook brandnetels mogen in hoekjes blijven staan. Ze zijn waardplanten voor vlinders als dagpauwoog, kleine vos en atalanta. Daar eten de rupsen van. Zonder brandnetels geen rupsen en dus ook geen vlinders. Zo kun je ook naar brandnetels kijken!

Kom naar de open dag en bekijk het wonderlijke leven van de bijen van dichtbij!

Marja van Hedel

St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel