Parochie H. Willibrord
Informatieavonden Eerste Heilige Communie 2023-2024
De vakantie is voor velen nu begonnen. Een tijd waar velen naar uitzien om een heerlijke vakantiebestemming uit te kiezen of om thuis in eigen land of buurland eigen plan te trekken. Iedereen bedankt voor alle inzet die maakt dat wij ervaren een parochiegemeenschap te zijn. Wij wensen iedereen een hele fijne ontspannende vakantie toe. In onze parochie hebben wij het werkjaar goed kunnen afronden en heeft het pastorale team de planning voor het komende werkjaar al klaar. Hierbij al wat voorinformatie mocht uw kind in aanmerking komen voor de voorbereiding op de Eerste H. Communie of het H. Vormsel.
Dinsdag 26 september 20.00 uur
Parochieel centrum
Hoofdstraat 34 te Kaatsheuvel
Voor de communicanten uit Kaatsheuvel en Sprang-Capelle
Woensdag 27 september 20.00 uur
Pastorie oranjeplein1 te Loon op zand
Voor de communicanten uit Loon op Zand en De Moer
Durf jij te kiezen voor Jezus in het sacrament van het Vormsel?
Deze keuze hoef je niet alleen te maken. Je ouders, pastoor en de vormselwerkgroep willen je daar graag bij helpen. We nodigen jou graag met je ouders/verzorgers uit op de informatieavond woensdag 13 september om 19.00 uur.
Pastorie oranjeplein 1 te Loon op Zand
Voor de tieners van Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel en Sprang-Capelle
Boodschap paus Werelddag van Migrant en Vluchteling: Vrij om te kiezen voor migreren of blijven
Op zondag 24 september viert de Rooms-Katholieke Kerk voor de 109e keer deze Werelddag. Het accent ligt op vrijheid, schrijft de paus. Wees ‘Vrij om te kiezen voor migreren of blijven’. De paus zegt dat de migratiestromen in onze tijd ‘een uitdrukking zijn van een complex en veelzijdig verschijnsel. Alle aspecten die de verschillende fases van de migratie-ervaring kenmerken, vanaf het begin tot de aankomst tot een eventuele terugkeer‘ moet je analyseren.
Met het oog op het naderende jubeljaar in 2025 verwijst de paus naar het jubeljaar zoals dat gevierd werd door het volk Israël: 'In het jubeljaar zal iedereen in zijn vroeger bezit worden hersteld' (Lev. 25, 13). De viering van het jubeljaar voor het volk Israël was een collectieve daad van gerechtigheid: allen 'konden terugkeren naar de oorspronkelijke situatie met nietigverklaring van iedere schuld, het teruggeven van land en de mogelijkheid om opnieuw de vrijheid te genieten die eigen is aan Gods volk' (Catechese, 10 februari 2016).
Recht om niet te emigreren
De paus pleit voor het recht om niet te moeten emigreren: Alle staten hebben namelijk medeverantwoordelijkheid ten opzichte van een gemeenschappelijk goed dat nationale grenzen overstijgt. Samen delen moet tussen alle landen tot stand worden gebracht. Zolang dat recht niet gerealiseerd is, biedt de gezamenlijk en gedeelde pastorale zorg een garantie voor de gewenste vrijheid in het hele traject van migratie. 'Want ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen, Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht' (Mat. 25, 35-36). ‘Deze woorden klinken als een voortdurende vermaning om in de migrant niet alleen een broeder of een zuster in moeilijkheden te herkennen, maar Christus zelf, die aan onze deur klopt’, schrijft de paus.
Synodale weg
Tot slot verwijst hij naar de synodale weg die de Kerk is ingeslagen.
Zie in de meest kwetsbare personen – waaronder veel migranten en vluchtelingen – bijzondere reisgenoten die bemind moeten worden. Zij zijn onze broeders en zusters en verdienen zorg. Als wij samen op weg gaan, kunnen wij ver gaan en het gemeenschappelijke doel van onze reis bereiken.