Parochie H. Willibrord

Oogstdankviering in De Moer

Afgelopen zondag 20 augustus werd er weer een Oogstfeest gehouden in De Moer. De laatste editie was alweer zeven jaar geleden. Aan het begin van de feestelijke dag was er een oogstdankviering in een tent op het terrein, met voorganger diaken Alexis Szejnoga en muzikale ondersteuning door de Caeciliakoren van de H. Joachim én de HH. Martelaren van Gorcum uit Kaatsheuvel, gedirigeerd door Christianne van den Dries. Het was een fijne viering met een mooie opkomst. De rest van het Oogstfeest is, mede dankzij het goede weer, uitstekend verlopen.

Op de site van RKkerk.nl vindt u een zomerserie over vluchtelingen: ‘Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen…’ van vredesorganisatie PAX. Deze zomer publiceert rkkerk.nl vier artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2023. Het thema is de opvang van vluchtelingen.

Dion van den Berg en Margien Timmer van PAX Vredesorganisatie zoomen in op de internationale humanitaire en mensenrechten wetgeving waar het gaat om het recht op huisvesting, land en eigendommen (housing, land and property, HLP). PAX heeft zich de afgelopen jaren onder meer gericht op hoe teruggekeerde vluchtelingen, gevangenen en ontheemden hun recht op een veilig thuis kunnen opeisen, bijvoorbeeld in Syrië.

Recht op huisvesting, land en eigendommen: terugkeren naar je eigen huis

Een organisatie die zich onder andere met verzoening in oorlogssituaties bezighoudt is PAX. Na de Tweede Wereldoorlog werd in ons land Pax Christi opgericht onder meer met het doel verzoening tussen Frankrijk en Duitsland tot stand te brengen. Dit initiatief groeide uit tot een Europese en later wereldwijde katholieke vredesbeweging. Door onderlinge contacten, gesprekken en uitwisseling ontstaat er begrip tussen (voorheen) strijdende partijen en worden resultaten geboekt, is de ervaring. PAX is een fusie van Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad, IKV. PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland.

Tijdens een conflictsituatie zien we dat de HLP-rechten snel onder druk staan. Zo zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Syrië in 2011 miljoenen Syriërs slachtoffer geworden van HLP-schendingen. De meeste HLP-schendingen zijn onderdeel van systematische misdaden, zoals gedwongen verplaatsingen van de bevolking, detentie en aanvallen op civiele infrastructuur. Vooral het Assad-regime is verantwoordelijk voor deze HLP-schendingen, maar andere strijdende partijen zijn hier ook niet vrij te pleiten. Deze schendingen vormen een belangrijke belemmering voor de terugkeer van vluchtelingen en voor duurzame vrede en gerechtigheid in Syrië. Hiermee is het dus een mogelijke oorzaak voor toekomstige conflicten.

Voor de vluchtelingen is de veiligheid van een eigen huis ver weg. Maar ook als men kan terugkeren naar huis, is de onzekerheid nog niet voorbij – want is er nog een plek om thuis te noemen? PAX gelooft dat terugkeer naar het land van herkomst altijd vrijwillig moet zijn. Maar als men ervoor kiest om terug te keren, ziet PAX een veilige woonsituatie voor iedereen als een voorwaarde voor een vreedzame samenleving. De afgelopen jaren hebben wij ons dan ook onder andere gericht op hoe teruggekeerde vluchtelingen, gevangenen en ontheemden hun recht op een veilig thuis kunnen opeisen. Dit is gebaseerd op de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving op het gebied van het recht op huisvesting, land en eigendommen (housing, land and property, HLP). Voor veel mensen die terugkeren blijkt het een hele strijd te zijn om hun eigen huis of land terug te krijgen.