Afgelopen Duinkoerier op de voorpagina een artikel over de herdenking van de capitulatie van Japan en daarmee tevens het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei de Nationale Dodenherdenking.

Tijdens deze herdenkingen word er namens onze gemeente een toespraak gehouden, dat is dan ook namens mij als inwoner van deze gemeente dus mag en wil ik daar als volgt op reageren... Dit na een aantal dagen nadenken.

Het is mijn mening dat de oorspronkelijke gedachte van deze herdenkingen steeds meer losgelaten word en in toenemende mate ook, deels, gekaapt door de politiek en politieke stromingen van vandaag de dag. Ik vind dit verre van correct en doet afbreuk aan de oorspronkelijke gedachte en opzet van deze herdenkingen.

We mogen de slachtoffers die de reden waren voor deze herdenkingen absoluut niet vergeten en langzaamaan onder laten sneeuwen door hedendaagse actualiteiten. Hoe verleidelijk ook maar om er de Oekraine, LHBTIQ situatie en slavernijverleden te pas en onpas bij te slepen doet daar afbreuk aan.

Word de toespraak door een vertegenwoordiger van de overheid gehouden dan is het zeer zeker oppassen geblazen want het is diezelfde overheid die er, slecht, in slaagt om mensen uit de LHBTIQ de bescherming te bieden waar ze recht op hebben en het is dezelfde overheid die ’figuren’ binnen onze belastingdienst (toeslagenaffaire) een vrijgeleide heeft gegeven. Daarvan is 100% bewezen dat er kinderen onterecht uit gezinnen weggenomen zijn. Daar hoef je dus niet voor over de grens te wijzen.

Een toespraak hoeft niet per se lang te duren, houd het kort en duidelijk bij het originele onderwerp en laat de politiek er alstublieft heeeeeel ver buiten.

Met vriendelijke groet,

Maarten Verschure