Terugblik Gezinsviering 4 februari
In de gezinsviering werden de vormelingen en de communicanten uit onze parochie voorgesteld aan de gemeenschap. Het was heel bijzonder om in een volle kerk te vertellen wie je bent en wat je hobby is. De kinderen en de jongeren slaagden daar goed in. Het thema van de viering was: ’Daarom ben ik gekomen’. Wij vragen ons wel eens af; waar gaan we naartoe als wij op vakantie gaan, wat zal ik krijgen op mijn verjaardag? De leerlingen vragen zich waf wat Jezus doet. Gaandeweg ontdekken zij dat Jezus preekt, wonderen verricht, zieken geneest en mensen geruststelt. Wat Jezus doet wordt ook doorverteld. Anderen gaan getuigen van de vreugde die het geloof brengt en dat wij er moedige mensen van worden. Jezus leerde de kinderen ook dat alles gebeurt vanuit het gebed. Bidt tot God, het is je online verbinding met Hem. Gebed maakt ons sterk en helpt ons Gods boodschap beter te verstaan. Vertrouw maar op Jezus en de wereld zal meer vredevoller worden. Na de druk bezochte viering was er koffie, thee, ranja met iets lekkers. Allemaal bedankt voor het samen vieren en voor alle voorbereidingen.
Reliek Heilige Bernadette komt naar Nederland
De Heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Tussen 1 en 29 april wordt de reliek in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen. De rondgang begint op Tweede Paasdag (1 april) in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en eindigt op zondag 28 april in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. In de weken daartussen wordt de reliek in tal van kerken verspreid door het land ontvangen. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.
Bernadette Soubirous
De Heilige Bernadette Soubirous (1844 – 1879) was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld, die elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879. Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel. In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes een van de relieken voor kortere tijd uit aan bisdommen over de hele wereld. De reliek is de afgelopen jaren al in tal van landen ontvangen.
Reliekenverering
Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.
Vrijwilligers in de kerken zijn goed voor maar liefst 28.000 fulltime banen
”Vrijwilligers zijn de olie van kerkelijk Nederland. De tijd die vrijwilligers in ons land aan de kerk besteden, staat gelijk aan zo’n 28.000 FTE”, aldus professor Lucas Meijs. Actie Kerkbalans, de jaarlijkse fondsenwervende actie waarmee plaatselijke kerken hun leden om een financiële bijdrage vragen, draait bijna volledig op vrijwilligers. Al vijftig jaar. Die vrijwillige inzet heeft grote waarde, voor kerkgemeenschappen én voor de samenleving.
Binnen onze parochie kunnen we nog diverse vrijwilligers gebruiken. Op de parochiewebsite: www.parochiewillibrord.nl vindt u meer informatie.